2017. okt 03.

A napi vlogokról

írta: Bóna Samu
A napi vlogokról

515329950.jpg_2688x2010

Ha esetleg nem tudod mi is az a napi vlog, akkor hadd kezdjem azzal, hogy ezt elmondom.

A napi vlog egy olyan videó blog, ahol minden nap van új bejegyzés, avagy egy új videó. Ezekben a videókban a vloggerek napjait követhetjük soron többnyire.

A napi vlogok sokkal intimebbek, mint bármely más műfaj, vagy tv műsor, hiszen egy személy napjait követhetjük napról-napra. A vlogger beenged minket az életébe, így mi láthatjuk mitől boldog, milyen hibákat vét, persze ezeket szerkesztve, így azt látjuk az életéből többnyire, amit szándékosan mutat meg. 

Ez a mindennapos műsor gyártás mind testileg, mind lelkileg igencsak megterhelő. A legnagyobb vloggerek, akiket igazán nagy tömeg követ abba is hagyják egy idő után. Gondolok itt például Pewdiepie-ra, vagy Casey Neistat-ra…Tehát elmondhatjuk, hogy vannak veszélyei is a napi vlogolásnak!

Úgy gondolom, hogy nézői oldalról is lehet veszélyes, mert szerkesztett, amit nézünk. A videók azt mutatják, amit láttatni akar a készítőjük, sokszor előre megbeszélt jeleneteket vesz fel az illető, hiszen aki komolyan műveli ezt a szakmát, az szórakoztatásból csinálja. A baj ott kezdődhet, hogy sokan nem csak a szórakozás miatt nézik a vlogokat, hanem kivancsisagból, vagy úgy érzik egy idő után, hogy a barátjuk a készítő, így valamiféle együttlét, baráttal töltött időt is jelenthet a videóik nézése és ezen a ponton lesz megtévesztő és akár káros szerintem. A fiatalok egy nem valódi személy, világ, életformájához kezdik el hasonlítani magukat, egy nem valódi baráttal kezdenek el “lógni”.. Egyébként ez szerintem nem feltétlenül baj, ha nem megy valódi kapcsolatok kárára.

Egy másik dolog, ami felvetődött bennem, az az, hogy más életét nézzük azért, hogy jobbá tegyünk a sajátunkat, hogy szórakozzunk, ahelyett, hogy a saját életünkön változtatnánk, vagy tennénk szórakoztatóbbá önmagában azt.

Persze akár igazi, akár hamis amit nézünk, az motiváló is lehet! Kalandos, szuper érdekes emberek élete alapján lehetnek nekünk is jó program ötleteink, jó kedvünk, csak veszélyes, hogy megragadunk ott, hogy passzívan nézzük más életét. Azért is lehet pozitív jelenség, mert tanulhatunk más hibáiból, tanulhatunk magunkról, ha össze-össze hasonlítjuk magunkat ezekkel a karakterekkel, de ehhez szerintem szükséges kritikusnak lenni, kritikus szemmel nézni a vlogokat, hiszen megrendezett képsorokat nézünk…

Vissza térve a készítők nehézségeire, magamon úgy vettem észre (csak nem vagyok egyedül..), hogy úgy nézek egy vlogot mint egy sorozatot. vannak rossz részek meg jók, van hogy várom a folytatást, ami nézői oldalról tök jó, DE készítői oldalról egy ilyen sorozatot készíteni és fent tartani rettenetesen stresszes lehet. Minden nap izgalmasnak lenni, vagy annak mutatni magad, hogy izgalmas sorozatot mutass az életedről. Ha meghal egy családtag vlogolsz, akár emlited, akár nem, de VLOGOLSZ, mert a show-nak mennie kell! Persze ez magunk fejlesztése szempontjából, akár előnyünkre is válhat, de az biztos, hogy nehéz feladat.

Még van egy olyan gondolatom, hogy amikor valaki nagyon megjátsza magát a vlognak, próbál minden napra érdekes videót gyártani ezt sokan elítélik mert nem őszinte. Én ezzel részben egyet értek, viszont el tudom képzelni, hogy a vlog egy mankó lehet és tényleg élvezetesebbé teszi a vlogger életét a saját maga számára is, mert egy kis löketet ad a komfort zónából való kilépésnek.

Persze úgy veszem észre, hogy lehet úgy is vlogolni, hogy elengedi az ember a megfelelési kényszert és stresszt, vagy legalábbis egy részét és a tényleges életének, akár az unalmas részeit videózza le. Ebben az esetben, ha az életed nem igazán érdekes, akkor nagy sikerekre nem hiszem hogy számíthat az ember, mert az én véleményem szerint az emberek inkább az érdekes életeket nézik. Persze az érdekes elég szubjektív szó, de “nem hétköznapi életet” értek alatta. Mert a bevásárlás és irodai munka napi 12 órában csak nagyon jó humorral mutatható be néző barátként, szórakoztatóként…

 

Köszönöm, ha végig olvastad! Ha tetszett kérlek jelezd, ahogy kényelmes(like, üzenet, megosztás)!

Ha olvasnál még a témában, akkor nézz vissza még, mert tervezek írni konkrét magyarországi napi vloggerekről egy második posztban! :)

Szólj hozzá

youtube vlog napi paul logan jake casey pewdiepie napivlog neistat